Lær dit barn at læse og skrive

Skolerne er startet igen og for mange betyder det at de har haft første dag i skole eller børnehave.

Det går hurtigt og før du ved af det, er det dine børn der skal afsted.

Der er mange ting du og dine børn skal have styr på før skolestart, men skal læsning og skrivning være en af dem?

Skolestart er ikke kun madpakker og lektielæsning

Skolestart kan være hektisk for alle der er involveret. Der er nye rutiner der skal læres, fastere sengetider, og nu skal dine børn også lære at læse og skrive. Du tænker måske at det står danskundervisningen for, men det vil kun gavne dit barn at være på forkant med disse to evner.

Alle forældre ønsker selvfølgelig at deres barn hurtigt lærer at læse, men hjælpen kan nogle gange have modsatte effekt og dermed fremme læseproblemer. Derfor er der nogle gode råd til hvordan du bedst kan hjælpe dit barn med at læse og skrive, så de bliver helt skarpe i danskundervisningen.

At lære dit barn at læse og skrive behøver ikke at blive en pligt i hjemmet, men kan tværtimod være en mulighed for kvalitetstid – her adskiller skolens danskerundervisning sig fra hjemmeundervisningen. En god idé er at bruge 15 minutter hver dag på at læse med dit barn, hvilket eksempelvis kunne være ideelt at planlægge omkring sengetid. Her får du nemlig chancen for at indføre godnathistorier og dermed give dit barn mulighed for at læse med.

Du skal nemlig undgå afbrydelser såsom fjernsynet, telefon, og lignende, og derfor er det ideelt at indføre denne lille tradition mellem jer to. Dermed kan I hygge jer med det, og dit barn føler ikke at det er noget der bare skal overstås.

Hvordan hjælper du dit barn med at skrive?

Meget ligesom med at lære at læse, er det vigtigt at det bliver gjort til et hyggeligt øjeblik mellem dig og dit barn; du skal sørge for at have tålmodighed og sætte god tid af, men det er dog vigtigt at huske på at du ikke skal blive til en lærer, men tværtimod være en støttende tilstedeværelse.

Det er vigtigt at skabe et roligt og komfortabelt miljø for dit barn, der inviterer til at de kan koncentrere sig. For at dit barn også kan blive velkendte med bogstaver, vil det være en stor hjælp at skabe et alfabet der er placeret et synligt sted.

Det vil kun være en stor hjælp for dit barn, hvis de også får muligheden for at læse med dig, da de netop bliver velkendte med bogstavernes udseende og lyd, og dermed kan gengive dem på papir.

Det allervigtigste råd er dog at du aldrig må presse dit barn. Hvert barn lærer i sit eget tempo, og det skal du huske.