Uddannelse er nøglen til det gode liv

Det moderne liv

Når jeg vasker mit ansigt om morgenen, forkæler jeg det altid med en ansigtscreme uden kemi bagefter. Så får jeg både glæden af det kolde vand mod mit ansigt og glæden af at pleje mig selv og mit ansigt med en økologisk creme, som er god for mig og ikke indeholder farlig kemi og unødvendige tilsætningsstoffer, som er skadelige for mig og for miljøet. Både min ansigtscreme og min håndcreme er derfor begge økologiske.

Gennem mit uddannelsesliv har jeg lært at have omtanke for miljøet og at passe godt på mig selv og min krop. Som skolelærer i indskolingen er jeg meget bevidst om at undervise børnene i miljøbevidsthed. Det går de faktisk også selv meget op i, og det er virkelig glædeligt. De har tydeligvis nogle gode værdier med hjemmefra. Det er et privilegium at kunne forstå det moderne liv og at vide, at uddannelse og hermed, viden, simpelthen er nøglen til det gode liv.

Børn

Nu er børn jo ikke dem, som går mest op i hudpleje, men det er godt at gøre dem opmærksomme på, hvilke produkter, man anvender derhjemme. Står der en økologisk håndcreme på badeværelset og i køkkenet, lærer de hurtigt, at det er det, man bruger. Man kan også italesætte det oven i købet.

Børn er nysgerrige af natur. Ja, det ligger jo sådan set til hele menneskeracen, homo sapiens, at ville undersøge forhold og hele tiden søge at gøre forholdene gunstigere for os og de husdyr, vi måtte holde os. Desværre er vi på et tidspunkt gået over gevind med hensyn til at udvikle vores samfund. Vi udviklede maskiner og metoder under industrialisering og videre ind i videnssamfundet, som ikke var gode for vores habitat. Det er det, som vi kalder klimakrisen nu. Det er desværre blevet børnenes lod at skulle forsøge at rette op på det, men det er sandelig også de voksnes lod og opgave at uddanne dem hertil.

Skolerne i landet

Skolerne landet over er heldigvis alle meget bevidste om dette ansvar. Skolelærere såvel som elever interesserer sig for at bidrage til at skabe en jord, som vi fortsat kan være på og have det rart på. Mars er ikke noget værdigt alternativ. Forholdene der er så golde, så det kun ville give mening at bo der, hvis der ikke længere var nogen jordklode, hvis den nu blev udraderet af en komet. Det håber jeg så sandelig ikke sker, men hvis det sker, er Mars ikke nogen planet, der på nogen måde kommer op på vores moder jord, hvad angår beboelighed. Vi har en skøn klode her, og det er vigtigt, at vi alle viser, at vi godt ved, hvor heldige, vi faktisk er at være landet lige præcis her.